Watermanagement

5 juli 2022 - Cirò Marina, Italië

In Italië is het heet. Dat is jullie niet ontgaan. Code rood in veel steden afgelopen zondag, omdat de thermometer daar boven de 40 graden zou uitkomen. En dan hebben we het nog niet over de gevoelstemperatuur…. Zeker tussen de stenen. Daarnaast staat het water in de Po ongelofelijk laag… daar hebben de recente stortbuien daar niet aan geholpen. Die code rood haalde zelfs onze Telegraaf, grote paniek in Italië zou je dus denken. Oververhitting, watertekorten, paniek in de tent…. maar, heel eerlijk gezegd, merken we er hier niets van….. hier heb ik niemand over ‘code Rosso’ gehoord, laat staan dat er paniek was…

Wel puft hier iedereen ‘molto caldo… molto caldo’, of ‘troppo caldo’ en zitten de oudjes wat suf te kijken in de schaduw voor hun voordeur. Verder gaat het leven gewoon door… vaak zonder airconditioning trouwens, zeker hier in het zuiden. Hier hebben ze een ander manier van koelte brengen…. Acqua! Aqua! En het bijzondere is, er komt ook nog management aan te pas! Bijvoorbeeld parkeermanagement… zo dicht mogelijk parkeren bij de publieke fontein in een willekeurig dorpje (Echt waar…. Ze komen aanscheuren, parkeren de auto er tegenaan, vullen 1-2-3 grote of kleine flessen, gaan er met hun hoofd onder hangen en scheuren weer weg, luidt toeterend naar de volgende aankomende dorpeling).

IMG_6685IMG_6674

Of timemanagement… om te bepalen of het wel of niet voor de siësta lukt het hele terrein nat te spuiten, zodat dat water lekker kan verdampen en zo om voor ons onverklaarbare reden de alom aanwezige mieren naar de oppervlakte worden gelokt… Dit proces wordt trouwens aan het begin van de avond nog een keer herhaald, ik denk vanuit optiek van personeelsmanagement, om ook zeker alle aanwezige muggen in de weide omtrek aan te trekken. Personeelsmanagement? Jazeker, om te zorgen voor voldoende werkgelegenheid in de ‘muggenlampenfabriek’. Dat ding is hier echt onmisbaar, en een wezenlijk onderdeel van ‘Lian en het grote insectenboek’. 

IMG_6769ondertussen zijn we bezig aan het derde flesje anti-mug

Wij doen ondertussen ook aan management.

IMG_6715IMG_6697

Watermanagement in ons geval. Want hoe zorg je ervoor dat je in deze hitte zelf een goede vochtbalans houdt? We drinken ons suf, vooral water, bijna alleen maar water trouwens. Ondanks dat we normaal aanhangers zijn van de slogan ‘Save water, drink wine’ , haken we nu toch af, zeker overdag! Behalve gisterenochtend dan…. 

En dan neem ik het stukje over (Antoine). Nadat ik vanmorgen vol verbazing het stukje op de NOS app zat te lezen over het feit dat Italië in 70 jaar tijd nog nooit zo'n watertekort heeft gekend. Een heel verhaal over het noorden maar over zuiden lezen we niets. Echt bijzonder hier. Maar wijn en water. Ja dat is aan mij wel besteed. We hebben ons een wijn toertje cadeau gedaan bij Librandi, een wijnmaker die sinds 1903 actief is in Ciro de Marina. Een bezoek aan de wijngaard gaat niet lukken deze keer maar wel het hele vinificatie proces, de soorten druiven etc. ook daar is management voor nodig. Wijnmaakmanagement. De manager marketing leidt ons rond. Librandi is blijkbaar de nr 3 wijnmaker in Italie..... dus het lieve, ambachtelijk en kneuterige wat we vaak in de Elzas zien, gaat hier verloren in enorme rijen met stalen tanks. Het is meer een fabriek dan een wijnmakerij. Maar de passie van iedereen spat ervan af. in elke afdeling worden zo nu en dan onderbroken door een medewerker die in houtejetouwtje engels komt vertellen wat hij doet en waarom. Zo leuk!!!! Veel zaken zijn me al bekend maar 1 ding vind ik echt super bijzonder en had ik nog eerder gehoord. Wijn moet vaak rijpen, dat kan op eiken houten vaten (vaak rode wijn), maar kan ook op stalen vaten (vaak witte wijn) Maar hier hebben ze een tweetal grote betonnen kelders waar men de wijn twee jaar op laat rijpen. Een kopie van de oude Grieken die hun wijn in enorme terracotta potten lieten rijpen. Hebben ze slim bedacht, die Grieken. Vanuit de ontvangst van de druiven en persen, gaan we door naar een enorme hal waar een ontelbaar aantal tanks staan, voor elk stukje wijngaard hebben ze een tank gereserveerd, als dat geen tank-management is. En dan in het laboratorium van de wijnmaker vindt de grootste management-slag plaats. Hier gaat dokter Snuggels net zo lang mixen en mengen dat er de mooiste wijnen uit komen. Dus een beetje van tank 2 en paar honderd liter van tank 20045 en de rest uit kelder 2. dat voer je dan in, in een computer, sluit wat slangen aan en bottel je 6000 flessen per uur....... Aan het einde van de toer gaan wij werken aan ons watermanagement, en na een wijntje of 10 geproefd te hebben rollen we met een tikkie zonnesteek naar buiten, en gaan we bergaf met de fiets het dorp weer in. En dat is zwaartekracht en evenwichtsmanagement. 

Groet Lian & Antoine

PS: vanochtend nog wat logistiek management... er gaan toch een paar flesjes mee.... met wat passen en meten... :

IMG_3279IMG_3281IMG_3280IMG_3282IMG_3292

Foto’s

1 Reactie

  1. Ma:
    5 juli 2022
    Niet te veel in de zon anders krijg nog een zonnen steek groetjes ma